Főfoglalkozású KATÁS vállalkozó betegállománya

Az egyéni vállalkozó a háziorvos általi keresőképtelenség megállapítása napjától táppénzre jogosult (azaz neki nincsen betegszabadsága, mint a munkaviszonyban állóknak). A táppénz ideje alatt az egyéni vállalkozónak nem kell közterheket (adó és járulék) fizetnie.

A KATA hatálya alá tartozó főfoglalkozású egyéni vállalkozó sem fizeti ezért a betegállománya alatt a havi 50 ezer forintot, de a táppénz miatt kieső időre a havi 50 ezer katával megváltott havi 500 ezres bevételi keretéből is kiesik egy hónap, azaz egyhavinak minősülő táppénz esetén egy évben már csak 11 hónap x 50 ezer forint bevételi határig fizetheti a havi 50 ezreket, fölötte már a fölöttes rész 40 %-a fizetendő kataként a NAV-nak.

Miután a KATA egyfajtaátalányadó, így arányosításra nincs lehetőség - szemben a személyi jövedelemadó hatálya alatt adózó egyéni vállalkozókkal - azaz ha pl. egy napot is táppénzen tölt egy katás egy hónapban, akkor egy teljes hónapja kiesik az éves bevételi határból.

Az igaz, hogy ezzel az egy nap betegállománnyal a teljes havi KATA összeget is megspórolja, de a táppénz igénylése előtt érdemes kiszámolni, hogy a havi 50 ezer forint megtakarítása, és a kapott táppénz összege nem kevesebb-e, mint az emiatt lecsökkent évi bevételi határ esetleges túllépése miatt a túllépett összeg után fizetendő 40 % összege?

A számítás elvégzéséhez fontos tudni, hogy havi 50 ezerért a TB havi 87.500 Ft biztosítási alapot képező összeget alapul véve fizet táppénzt, ami otthoni ápolás esetén annak 60, kórházi ápolás esetén annak 50 %-a.
Ha főfoglalkozásúként valaki önként,de előzetesen a NAV-nak történt bejelentéssel vállalja havi 75 ezer kata megfizetését, akkor vele táppénz, gyed, nyugdíj, stb igénylése esetén 137.500 Ft biztosítási alapot képező jövedelem alapul vételével számol el a társadalombiztosítás.