Magándrendelők figyelmébe

Összesen 2,4 milliárd forintos keretösszegből támogatja az állam a bankkártya-elfogadó helyek számának bővítését, amivel a jelenleginél 30 százalékkal több helyen válik lehetővé a kártyás fizetés. A bankkártyás tranzakciók száma és a bankkártyával bonyolított fizetési forgalom évek óta töretlenül nő, a kártyabirtokosok egyre szívesebben használják ezt a gyors, egyszerű, kényelmes fizetési módot. A POS terminálok telepítésével tehát állami támogatás mellett növelhetik versenyképességüket is a hazai vállalkozások.

2016 decemberében hirdette meg a kormány azt a programot, amelynek célja, hogy egyharmadával bővítse a kártyaelfogadó helyek számát. A kezdeményezés célja, hogy így csökkentse a készpénzállományt és ösztönözze a modern elektronikus fizetési módok elterjedését, a hazai fizetési infrastruktúra modernizálását. Az intézkedést az is indokolta, hogy Magyarországon a bankkártyás fizetések részaránya jelenleg az uniós átlag alatt van, a kártyaelfogadó terminálok száma pedig 100 ezernél megrekedt, annak ellenére, hogy az emberek többsége ma már bankszámlára kapja a fizetését, és bankkártyával is rendelkezik.

A program keretében elérhető 2 416 millió forintos támogatásból 30 200 új terminált telepít a pályázaton nyertes hét pénzügyi szolgáltató. Terminálonként 80 ezer forint támogatás érhető el a program keretében. Ennek köszönhetően a vállalkozások induló költség – telepítési és szerződéskötési díj – nélkül igényelhetnek POS terminált a szolgáltatóknál.

A terminálok használata minimális költséget jelent: a banki jutalék a bankkártyával bonyolított forgalom legfeljebb 1 százalékát teheti ki a szerződéskötéstől számított legalább 24 hónapon keresztül. A terminálok a bankkártyák mellett – külön szerződések megkötésével - elfogadják a SZÉP-, Erzsébet-, cafeteria- és egészségpénztári kártyákat is, ami szintén megkönnyítheti a vásárlók dolgát. A POS terminál emellett alkalmas az egyre szélesebb körben népszerű mobilfizetési megoldások elfogadására is.