Minimálbér 2016

Kedves Ügyfelünk!

Bruttó 111 000 forintos minimálbér, és bruttó 129 000 forintos garantált bérminimum lép hatályba 2016. január 1. napjával.

A személyi jövedelemadó 1 százalékponttal, 15 %-ra mérséklődik.

Ezek hatása a 2016. februári bérjegyzékeken, és a február 12-ig utalandó közterheken látszik majd először. A közterhek nőnek - mert a béreket terhelő közterhek százalékban vannak megadva, így magasabb alapra ugyanakkora százalék magasabb, NAV-nak befizetendő összegeket fog eredményezni - de a nettó fizetések emelkednek, mert az eddigi 16 % helyett csak 15 % szja-levonás lesz a bérjegyzéken.

Az eddigi minimálbér, és bérminimum emelkedésekhez hasonlóan januárban Önnek az alábbi teendői lehetnek:

1. HA a munkaszerződéseiben eddig is a minimálbér, illetve a bérminimum szerepelt, ÉS a minimálbér, illetve a bérminimum alkalmazásától jövőre sem akar eltérni, akkor Önnek semmi teendője sincs. A munkavállalóit január vége felé mindössze egy általunk küldendő formalevél átadásával értesíti, hogy a munkabérük a jogszabályi változások miatt 2016-tól erre, vagy arra az összegre emelkedik. A munkaszerződéseket nem kell módosítani emiatt. A bérszámfejtés automatikusan a 2016-os bérekkel, és az alacsonyabb adókulccsal fog számolni.

2. HA a jelenlegi a munkaszerződéseiben már a 2016-os új bruttó bérek, vagy azoknál magasabb összegű munkabérek szerepelnek, ÉS Ön nem akar ezen változtatni, Önnek semmi teendője nincsen. A bérszámfejtés a béreket változás hiányában nem érinti, pusztán az alacsonyabb adókulccsal fog számolni.

3. MINDEN MÁS esetben munkaszerződés módosítás szükséges. Erre igény szerint formanyomtatványt küldünk emailben. A bérszámfejtés ez alapján az új bérekkel, és az alacsonyabb adókulccsal fog számolni.

Kérjük, hogy a bérezésben történő esetleges változtatási igényét legkésőbb 2016. január 20. napjáig szíveskedjen nekünk emailben jelezni. Ha eddig nem jelentkezik, a fenti 1-es, illetve 2-es pontokban leírtak szerint járunk el, miután áttekintettük az Ön vállalkozása munkaszerződéseit.

Felhívjuk figyelmét a korábbi levelünkben küldött cafetéria-táblázatra is.